Fabrica retetelor de viata

Pe rafturile librariilor, gasim o vasta literatura manageriala, atat de cautata in zilele noastre. Intr-un mod mai mult sau mai putin constient, acest concept a devenit fundatia unei noi ideologii, cartea de capatai a unei noi societati. Miscarea geniala consta in suprapunerea muncii peste viata privata, acel ” a imbina utilul cu placutul”. Un adevarat manager este manager si in viata sa privata. Iar aceasta este o posibilitate oferita tuturor. Ca prin magie, literatura manageriala reuseste sa ne convinga: avem cu totii posibiliatatea de a deveni „antreprenori” in viata noastra, suntem cu totii capabili „sa ne realizam”. E de-ajuns sa vrei si „sa o meriti”, aplicand -litera de lege- bunele sfaturi oferite de catre  acesti medici de viata magi.
Ideea pare a fi clara, usoara si chiar gata sa te puna in miscare. Ar putea parea ca o extraordinara victorie asupra Umanitatii: in sfarsit, fiecare dintre noi poate afirma propria sa subiectivitate, Ego-ul sau profund, un mod specific si total divers fata de al altora. De aici incepe dorinta de a procura orice gen de manual  de folosinta ori manual pentru obtinerea succesului.
Cum sa te impui in fata colegilor tai? Cum sa iti faci amici in 10 lectii? Cum sa reusesti sa iti tii sotul alaturi si sa-ti fie fidel? etc.  Retetele noilor guru sunt vaste si felurite, de la managementul unei societati, la managementul vietii personale,  trecand si la managementul politic.
Managementul a cunoscut o crestere progresiva, devenind o practica a socialului, capabil sa ofere solutii la diferitele probleme existentiale in scurt timp.
Nu stiu daca este cazul sa amintesc verbul „a gestiona”, ” a administra” care apare in toate domeniile vietii: a administra relatia de cuplu, administrarea conflictelor personale, gestionarea vointei proprii si a spectului personal. Un ingredient vital pentru a reusi sa ai succes: administrarea/gestionarea propriei imagini, a modului de a expune problemele si de a obtine putere. Avand aceste date, managerii sunt singurii capabili sa reprezinte succesul: pentru a deveni eroi este deajuns sa-si dezvolte propriile motivatii, punandu-le in practica pana cand acestea devin eficace.

Fiecare dintre noi este invitat sa devina „actorul principal al propriei vieti”, intrand in cercul vicios al autostimei. A nu dori sa te dedici „cresterii personale” este considerat astazi o forma de incapacitate de adaptare in societate si automat o incapacitate de a putea atinge fericirea. Profetie sau capcana?

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s