Sacrificii pentru clasa muncitoare, niciodata pentru Manageri

Reuseste un „leader” actual, este el capabil sa dea un sens, o  coerenta si o siguranta acestei societati complexe?
Exista un „leader” in Romania capabil sa adune in jurul sau indivizi capabili si eficienti pentru a reusi sa creeze „un spatiu de energii” care sa produca pentru si in favoarea Romaniei?
Eroul, leaderul autentic era constient de vulnerabilitatea si fragilitatea sa. Stia ca va muri in batalie, dar cu toate acestea, nu se retragea. Eroul, leaderul din zilele noastre este mereu pregatit (asa cum explica manualele de management) sa isi asume riscuri. Dar, oare, este atat de pregatit de sacrificii incat, daca este nevoie, se sacrifica pe sine? NU prea. NICI GAND!
Problema este lipsa oricaror scrupule cand este vorba de a-i sacrifica pe ceilalti. Nu se vorbeste niciodata de „sacrificiu”. Cine si-ar incepe un discurs politic sau managerial invocand, asa cum o facuse Churchill, „lacrimi si sange” atunci cand este vorba despre soarta unei fabrici, societati sau chiar a unei natiuni. Ba chiar din contra, se discuta mereu despre „stimularea pasiunilor”, „sa re-asezam lucrurile pe locurile sale”, „sa ne uneasca aceleasi valori”, „sa creem dinamici”…
Dar ceea ce conteaza sunt faptele, iar ca model imi vine in minte planul-magic al lui Carlos Ghosn cand a lansat „Nissan Revival Plan”, cand si-a exprimat dorinta „de a reda un suflet acestei companii”, dar anuntand ca „vom strange dintii”. Ghosn a preluat Nissan ca chief operating officer in iunie 1999, devenind mai apoi, in 2000, pressedintele  acesteia, urmand ca in 2001 sa obtina postul de chief executive officer.  El a revolutionat cu totul Nissan, faima lui ajungand pana in Japonia.
Cand Carlos Ghosn a intrat in Nissan, Nissan avea o datorie de 20 de bilioane de dolari si doar 3 din cele 48 de modele ale acesteia dadeau profit. Ghosn a fost privit ca un outsider atat de catre mass-media cat si de cei din Nissan. Ghosn promisese ca in cazul in care nu va reusi sa reduca drastic datoria Nissan pana la sfarsitul anului, va demisiona! Dapa un an Nissan inregistrase un PROFIT NET de 2,7 bilioane de dolari.
Era nevoie de curaj pentru a putea taia atat de sever in structura organizatiei si FARA  a fi nevoie concedierea persoanelor, desi pusese si aceasta solutie in al doilea an.
Contrar acestui erou, leader, cand un manager vorbeste de „lacrimi si sange”, „de sacrificii”, nu se refera niciodata la sacrificiul personal: se refera la scrificiul celorlalti care sunt pregatiti sa il sustina si sa il urmeze.
Avem nevoie de Creativitate, Viziune si Leaderi Autentici!
Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s