Emanciparea individului

Lumea in care traim este vazuta de unele persoane, ca  o cucerire continua, o victorie tot mai mare de obtinut fata de cea obtinuta deja. Si nu gresesc – intr-un prim nivel de analiza. Inca de la inceputul anilor ‘60 a inceput procesul de liberalizare a “societatii disciplinare”. Cu trecerea timpului, transformari semnificative tehnologice, in special, au contribuit la emanciparea individului.

Dar modificarile culturale si psihologice care au insotit schimbarea societatii, au produs un hiperindividualism.

Astazi asistam la un nou fenomen de schimbare a societatii: de la modelul “paternal”, in care autoritatea religioasa, morala sau politica putea sa intervina constant in  libertatea  individuala, in numele Binelui sau pentru a se evita Raul, la modelul “individual”.

Cum se caracterizeaza acest model al societatii noastre? Se considera ca numai individul si numai el este capabil sa determine propria-i conceptie despre Bine, si astfel numai el poate decide ceea ce doreste sa faca sau ceea ce nu doreste sa faca.

In felul acesta individul este o prezenta ganditoare, doritoare, perspicace, capabila sa isi asume responsabillitatea propriilor alegeri in viata.

In noua noastra societate se modifica parametrii valorilor morale. Conteaza: autenticitatea, voluntariatul ca mod de a reactiona, autonomia.

Individul Contemporan, sustragandu-se de la rolul pe care i l-au dat, este convins ca poate DEVENI CEEA CE ESTE (autentic), ca poate REALIZA TOT CEEA CE VREA (voluntar) si ca ESTE CAPABIL SA DECIDA SINGUR EXACT CEEA CE ISI DORESTE (autonom).

Fiecare individ incearca sa reproduca mitul lui Robinson Crusoe – singur, pe insula sa,  se considera destul de puternic incat sa se descurce fara ajutorul nimanui.

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s